
TRHANÁ VEPŘOVÁ KRKOVICE S COLESLAW SALÁTEM
Trhaná vepřová krkovice je oblíbeným pokrmem nejen díky své vynikající chuti, ale také díky své všestrannosti, jelikož ji lze použít jako náplň do sendvičů, tortil nebo jako součást různých salátů. Oblíbila jsem si ji připravovat na oslavy, protože je to téměř bez přípravy a přitom taková paráda.
INGREDIENCE
Trhané maso (na 4 porce):
1 kg vepřové krkovice
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce medové soli (používám fermentované koření od Lussk)
2 lžíce chilli medu + 1 lžíce k podávání
2 lžíce špekové hořčice
1/4 lžičky mletého pepře
Na coleslaw salát:
1 malá hlávka červeného zelí
2 mrkve
1 menší cibule
2 řapíkaté stonky celeru
100 ml smetany ke šlehání
150 g majonézy
2 lžíce cukru
1 lžička jablečného octu
sůl, pepř
Čerstvá petrželka
POSTUP
Med, koření, hořčici smícháme v mističce dohromady. Celou krkovici důkladně osušíme a potřeme ji připravenou marinádou. Krkovici vložíme do pekáčku, přikryjeme a dáme péct. Pokud máme prostor doporučuji péct ji pomalu, třeba přes noc na 90 °C cca 7-8hodin. Ráno zkontrolujeme. Pekáček zvolte hluboký, nebo dostatečně široký. Krkovice pustí hodně šťávy a tuku. Upečenou krkovici pomocí vidliček natrháme. Smícháme ji ještě s 250 ml výpeku a chilli medem. Dle chuti přidejte sůl a pepř.
Na salát nastrouháme zelí a mrkev. Cibuli a řapíkatý celer nakrájíme na velmi drobné kostičky. Cukr rozmícháme ve smetaně a octu. Přidáme majonézu, medovou sůl, pepř a nasekanou petrželku.
Trhanou vepřovou krkovici podáváme se salátem a křupavým kváskovým chlebem. Skvělé jsou burger housky, tortilly, pečené brambory aj.
