DEZERTY A PEČENÍ,  RECEPTY

KYNUTÝ LITÝ KOLÁČ

Tyhle druhy koláčů miluji. Líbí se mi, že oproti klasickému kynutému těstu jej nemusíte vyvalovat. Těsto jen stěrkou přendáte do formy. U tohoto množství jsem volila velký plech do trouby (40×45 cm). Těsta je dost tak určitě nešetřete ovocem. Pokud se u vás takové množství nesní, tak zvolte menší plech a poloviční dávku receptu. Já pekla na oslavu, a vždy i podělím rodinu, jinak jen pro nás bych volila poloviční množství.

INGREDIENCE

35 g čerstvého droždí
200 g cukru
700 ml polotučného či tučného mléka
600 g polohrubé mouky
150 g celozrnné hladké či polohrubé mouky
250 g másla
kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
vanilka
2 vejce
špetka soli
borůvky či jiné ovoce ( u mě to bylo 900 g ve zmrzlém stavu)

Na drobenku:
150 g chladného másla
250 g polohrubé mouky
80 g cukru
navíc můžete přidat špetku skořice/vanilky/tonky

POSTUP

Jako první si necháme vzejít droždí. Do mísy od robotu vsypeme mouku, do které vytvoříme dolíček. Do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme trochou vlažného mléka (to si malinko ohřejte v rendlíku nebo mikrovlnce). Droždí opatrně zamícháme s malým množstvím mouky do husté kašičky. Mísu přikryjeme a necháme cca 5 minut odpočívat. Do zbytku vlažného mléka vložíme na kostičky nakrájené máslo, aby se zatím pomalu rozpustilo. Jakmile máme droždí probuzené (probublinkované), tak přidáme všechny zbylé ingredience. Pomocí robotu vypracujeme kompaktní těsto, které bude ve výsledku řidší než klasické kynuté. Přikryjeme a necháme kynout dle teploty cca 30-60 minut. Těsto by mělo téměř zdvojnásobit svůj objem. Mezitím si připravíme drobenku. Máslo z lednice nakrájíme na kostičky, přidáme cukr a mouku. Pomocí prstů svižně tvoříme drobenku. Po vykynutí těsto nalijeme na pečícím papírem vystlaný plech. Bohatě zasypeme borůvkami a závěrem drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 185 °C na dolní a horní ohřev cca 45-50 min do zlatova a suché špejle. Přeji dobrou chuť.

Koláč jsem připravolala v mém milovaném @ankarsrum_cz , který mám doma už téměř rok díky velmi milé spolupráci s @atranet.cz . Pokud máte nějaké dotazy, jak už k robotu nebo k receptu, tak se mě nebojte kontaktovat🤎.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *