DEZERTY A PEČENÍ,  RECEPTY

VÁNOČKA

Recept podle mojí babičky Jany, která nám s láskou na Vánoce peče skvělé vánočky.

INGREDIENCE

Na 2 vánočky:
• 1 kg polohrubé mouky
• 220 ml vlažného mléka
• 220 g cukru ( z toho 40 g vanilkového)
• 10 g soli
• 60 g čerstvého droždí
• 220 g másla (část můžete nahradit sádlem)
• 4 žloutky
• Kůra z jednoho a půl chemicky neošetřeného citronu
• 60 g rozinek předem namočených v rumu
• 70 g nasekaných mandlí
• 70 g nasekaných vlašských ořechů

POSTUP

Den nebo aspoň pár hodin předem namočíme rozinky do rumu.
Mléko si ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Mouku smícháme s cukry a solí. Vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Malinko zamícháme objem důlku a necháme droždí pod čistou utěrkou vzejít. Mezi tím si máslo nakrájíme do vlažného mléka. Nastrouháme si kůru, ořechy a mandle nasekáme. Do mísy přidáme žloutky, kůru, mléko s máslem a hněteme v robotu pomocí hnětacího háku. Jakmile se těsto začíná odlepovat od mísy, přidáme rozinky, ořechy a mandle. Pod utěrkou necháme těsto kynout 1-2 hodiny. Čas je individuální, řídíme se nabytím objemu těsta skoro na dvojnásobek. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Můžeme buď klasicky zaplést (návody jsou na youtube). Já jsem zvolila pro mě jednodušší a rychlejší cestu. Kamenité formy od babičky. Seženete třeba v orionu. Formy vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Vložíme těsto, které si srolujeme do válečku. Přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout. Řídíme se pohledem, mně to trvalo zhruba hodinu. Troubu rozhřejeme na 170 st. C. Já jsem pekla ve formách 40 minut + dalších 5-10 min přikryté alobalem. Pomůžeme si jednoduchým testem se špejlí. Po upečení vánočky vyklopíme na mřížku. Bez formy si myslím bude upečeno rychleji :). Tak kdo se pustí taky do vánočky? 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *