CUKROVÍ,  DEZERTY A PEČENÍ,  RECEPTY

VANILKOVÝ EXTRAKT

Znáte? Děláte? Kupujete?
Můžete si jej jednoduše připravit doma, a je to krásný jedlý dárek. Syntetické vanilkové aroma raději vynechejte. Koupíte jej sice levněji, ale na chuti to jde velmi znát. Přitom je to tak jednoduché. Postačí vám vanilkový lusk a vodka. Vanilkové lusky v úžasné kvalitě seženete na různých e-schopech. Naposled jsem objednávala na stránkách www.pravavanilka.cz . Větší balení vyšlo výhodněji, kde lusk stál tehdy cca 50 Kč. Navíc se můžete podělit s rodinou či známými. Malé skleničky jsem pořídila v Ikei. Vodku seženete jistě v každém obchodě :D. Na spodek skleničky si můžete napsat datum výroby. Využijete jej do různých krémů, piškotů, dortů, koláčů, likérů aj.

INGREDIENCE

3 lusky
250 ml vodky
Uzavíratelnou lahvičku

POSTUP

Lusky podélně rozřízneme a vložíme do lahvičky. Pokud se nám nevlezou, můžeme je ještě přepůlit. Zalijeme vodkou a necháme dva-tři měsíce macerovat na tmavém místě. Během macerace lahvičku neotvíráme. Sem tam, když jdeme okolo lahvičkou protřepeme. Takový extrakt můžeme mít roky rokoucí. Nebo se to aspoň tvrdí. Pokud má někdo zkušenost budu ráda za reakci. Můj má zatím tři roky. Jakmile ubyde, dolijeme alkoholem. Nebo scedíme a opět můžeme zalít a přidat aspoň jeden lusk navíc.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *