DEZERTY A PEČENÍ,  RECEPTY

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

Slavíte svátek Martina? U nás se slaví vždy, protože jsou zrovna v naší vesnici hody. A vždy je skvělá atmosféra, všude to voní od pečení a smažení a slivovice teče proudem. Taky jsem moc roků chodila v kroji, tak je to krásná srdcová záležitost. Nejen při této příležitosti si můžete upéct rohlíčky. Díky máslu jsou lahodné a i dlouho vydrží, pokud je tedy nesníte hned.

INGREDIENCE

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 vejce
70 ml mléka
20 g čerstvého droždí
250 g másla
2 lžíce cukru
špetka soli

Na ořechovou náplň:
250 g mletých vlašských ořechů
150 ml mléka nebo Smetany
1 lžíce rumu
2 lžíce medu
Cukr dle chuti
Skořice dle chuti

POSTUP

Jednoduše ze všech surovin vytvoříme kompaktní těsto. Není třeba droždí zvlášť aktivovat pokud jej máme čerstvé. Máslo jsem použila z lednice chladné, nakrájela na kostičky, přidala do mísy mouky, vajíčko, mléko, cukr a špetku soli. Ručně nejprve v míse jsem vytvořila hmotu podobné drobence, poté jsem si těsto přendala na vál a pořádně vše spojila. Z těsta uděláme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Stačí 30min až hodinu. Po této chvíli jsem těsto opět ručně prohnětla, zabalila do fólie a dala na chvíli do lednice, aby se s těstem lépe pracovalo. Tento krok můžete vynechat a můžete jít rovnou tvarovat. Na nádivku si svaříme mléko nebo smetanu, přidáme mleté ořechy, med, cukr, skořici a rum. Necháme vychladnout, popřípadě kdyby byla moc hustá přidejte více mléka nebo naopak ořechů. Přidat navíc také můžete strouhaný perník. Z těsta jsem si odkrojila bochánky o hmotnosti cca 120g. Rozválela do kruhu a nařezala na osminky. Na vnější okraj přidala náplň -jednu lžičku. Můžete ji dát až do krajů. Zamotáme do rohlíčky, ocásek špičatý, jde dolů na plech. Potřeme vyšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 13 až 15 minut dozlatova. Po upečení pocukrujeme, dobrou chuť 🧡.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *