CUKROVÍ,  RECEPTY

ČOKOLÁDOVÉ TARTALETKY S PEKANY

INGREDIENCE

Na cca 30 ks tartaletek
Korpus:
200g hladké mouky
50 g jemně pomletých pekanů
70 g moučkového cukru
špetka soli
100 g másla z lednice
1 vejce
1 žloutek

Na pekany v karamelu:
150 g pekanů
150 g cukru krystal
130 ml smetany ke šlehání
mořská sůl dle chuti

Na čokoládovou ganache:
250 g hořké čokolády min 50% kakaa
200 g smetany ke šlehaní 31-33%
2 lžíce rumu
30 g másla

Pekany a Mixit preclíky-perníkové koření na ozdobu

POSTUP

Pekany si rozmixujeme najemno, chladné máslo nakrájíme na kostičky a ze všech uvedených surovin vytvoříme kompaktní těsto. Můžeme v robotu pomocí K metly, nebo ručně. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme jej alespoň hodinu odpočívat v lednici. Těsto po vychladnutí rozválíme přes fólii na pomoučeném vále. Pomocí kulatého vykrajovátka nebo skleničky vykrojíme kolečka do košíčků. Formičky není třeba vymazávat tukem. Těsto prsty vtlačíme do formiček a přebytky rychlým tahem nožem odkrojíme. Košíčky naskládáme na plech a pečeme je ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut.

Na pekany v karamelu si na pánvi/hrnci se silnějším dnem roztavíme cukr při střední teplotě. Ze začátku nemícháme, je potřeba trpělivosti. Jakmile se cukr začne rozpouštět na zlatý karamel, tak stáhneme plamen na minimum a karamel rozmícháme. Přidáme sůl, nasekané pekany a po lžíci za stálého míchání přiléváme horkou smetanu.

Na čokoládovou ganache si v rendlíku rozehřejeme smetanu s rumem, jakmile skoro začne probublávat, vypneme sporák a přidáme čokoládu. Pokud nemáte již koupené pecičky čokolády, tak tabulku nasekejte na malé kousky. Po rozpuštění čokolády přidáme máslo a ponorným mixérem ganache promixujeme dohladka. Do vychladlých košíčků přidáme lžičku pekanů v karamelu, nalijeme čokoládovou ganache a už jen ozdobíme preclíky nebo celými pekany. Dobrou chuť.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *