CUKROVÍ,  RECEPTY

MAKOVÉ LINECKÉ

Pro všechny milovníky máku, a také pro ty kteří chtějí zkusit vybočit od klasiky. K makovému lineckému se skvěle hodí kyselkavé marmelády nebo Lemon curd. Já plnila domácí višňovou 🍒. Zkusíte ho, nebo zůstanete jen u klasiky? 

INGREDIENCE

• 220 g hladké mouky
• 80 g mletého máku
• 80 g mletého cukru
• 200 g chladného másla
• 2 žloutky
• vanilka (část cukru můžete nahradit vanilkovým)
• 1 lžička čerstvé citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu
• šťáva z ½ citronu

POSTUP

Z uvedených surovin svižně vypracujeme kompaktní těsto. Zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočívat v lednici. Na druhý den na pomoučeném vále vyválíme chladné těsto, nejlépe to jde přes fólii. Vykrajujeme oblíbené tvary na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile necháme těsto dlouho v pokojové teplotě, tak se s ním špatně pracuje. Můžeme si pomoci i tím, že jej opět zabalíme do fólie a na chvíli dáme do mrazáku. Další možností je dát rozválený plát těsta na chvíli do lednice a poté až vykrajovat. Troubu předehřejeme na 170 °C. Pečeme ve vyhřáté troubě 7-10 minut, ale raději nikam neodbíháme. Po vychladnutí slepujeme oblíbenou marmeládou. Raději mám kyselkavé (rybíz, višně, pomeranč). K makovému lineckému se skvěle hodí i citronový krém – lemon curd. Dobrou chuť a krásné pečení ♥.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *