
HRÁŠKOVÉ RIZOTO S KUŘECÍM MASEM
INGREDIENCE (na 2 porce)
200 g rýže vhodné na rizoto (Arborio, Carnaroli)
1 menší cibule nebo šalotka
2 stroužky česneku
3 lžíce ghee
150 ml bílého suchého vína
50 g studeného másla
1 l kuřecího či zeleninového vývaru
50 g parmazánu
200 g hráškového pyré
hrášek na ozdobu
Sůl dle chuti
Pepř dle chuti
2 ks kuřecích prsou + 2 lžíce ghee
POSTUP
Na ghee si orestujeme cibulku s česnekem. Přidáme propláchnutou rýži a krátce zarestujeme. Podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Po naběračkách přidáváme vývar. Postupně rýži mícháme a vždy čekáme až se vývar odpaří a znovu podlijeme. Postupně podléváme tak dlouho, dokud rýže není měkká. Během vaření přidáme sůl a pepř. Já jsem použila sůl s cibulí a medvědím česnekem do rizota a na maso univerzální koření od @lussk_koreni . Hráškové pyré připravíme tak, že hrášek rozmixujeme ve vývaru a dochutíme dle chuti. Použila jsem cca 150 g hrášku. Na závěr vmícháme pyré, nastrouhaný parmazán a máslo z lednice. Na kuřecí prsa si v pánvi rozehřejeme 2 lžíce ghee nebo oleje a zprudka na něm osmahneme osolené a opepřené maso z obou stran. Pak teplotu snížíme a necháme maso z obou stran opékat doměkka. Následně prsa vyjmeme z pánve, přendáme ho do hrnce a ten zakryjeme poklicí, aby maso zůstalo v teple a krásně se rozleželo. Na talíři rizoto dozdobíme čerstvým hráškem a můžeme použít i hráškové výhonky. Dobrou chuť
TIPY
Na podzim místo hrášku vyzkoušejte dýňové rizoto.
