
KUŘE NA PAPRICE
INGREDIENCE (na 4 porce)
4 kuřecí stehna
2 větší cibule
2 červené kápie
1 mrkev
700 ml vývaru
5 lžic řepkového oleje nebo ghee
sůl, pepř
2 vrchovaté lžičky mleté papriky
2 lžíce cukru
2 lžíce vinného bílého octa
1 kelímek smetany 30-33 % (230 ml)
popřípadě 1-2 lžíce hladké mouky k zahuštění
POSTUP
Kuřecí stehna opláchneme, vysušíme papírovou utěrkou a vmasírujeme do nich sůl a pepř. Ve větším tlustostěnném hrnci rozehřejeme 3 lžíce tuku a necháme zatáhnout maso z obou stran. Po zatáhnutí maso vyjmeme a vložíme bokem na talíř. Do stejného hrnce vložíme zbytek tuku, nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a kápii. Opékáme do zlatova. Nyní přidáme sladkou mletou papriku, cukr a ocet. Rozmícháme a zalijeme vývarem. Vložíme zpět maso a ochutíme solí a pepřem. Necháme pomalu dusit do měkka aspoň 45 min. Pokud již máme maso měkké, vyjmeme ho bokem a omáčku rozmixujeme do hladka se smetanou, kterou krátce zahřejeme v omáčce. Pokud se nám omáčka nezdá dostatečně hustá, zahustíme hladkou moukou. Teď je pravá chvíle omáčku ještě dochutit dle svých preferencí (sůl, pepř, cukr, popřípadě ještě ocet). Servírujeme s knedlíkem, těstovinami či noky.
TIPY
Do základu ke kápii můžete přidat i mrkev, tím pádem bude omáčka přirozeně nasládlá a nemusíte používat cukr.
